Ciekawostki o wodzie
Marzec 10, 2015
Marzec 10, 2015
Potrzebujemy jej by żyć, móc się rozwijać i normalnie funkcjonować. Woda ma wiele zastosowań. Używamy jej do spożycia oraz do celów sanitarno – bytowych. Duże ilości wody zużywa przemysł i rolnictwo.
Nie jest prawdą, że picie wody podczas posiłków powoduje rozcieńczenie soków żołądkowych, a przez to utrudnia trawienie. Spożywanie wody podczas posiłków powoduje lepsze nawilżenie pokarmów, a przez to połykanie i dostępność enzymów trawiennych.
Nie jest prawdą, że spożywanie dużej ilości wody może obciążyć nerki. Wypijana woda sprzyja prawidłowej pracy nerek, które filtrują wodę i wydalają z organizmu zbędne składniki przemiany materii. Ograniczenie wody w diecie może wręcz utrudnić pracę nerek, ponieważ zagęszczenie moczu sprzyja stanom zapalnym oraz tworzeniu się kamieni nerkowych.
Dobry krem nawilżający działa na powierzchni skóry i nie ma możliwości przedostania się do jej głębszych warstw. Prawidłowe nawodnienie organizmu od wewnątrz daje prawidłowe nawilżenie i sprężystość skóry właściwej.
Picie wody w odstępach czasowych, małymi łykami powoduje, że woda jest stopniowo wchłaniana i dostarczana do poszczególnych komórek, co sprzyja prawidłowemu nawodnieniu organizmu. Wypicie zalecanej ilości wody na raz powoduje szybki przepływ wody przez układ pokarmowy oraz szybkiej jej wydalenie.
Im mniejsze dziecko, tym większa zawartość w jego organizmie wody. Noworodek ma jej aż 90%. Aby organizm takiego dziecka prawidłowo funkcjonował trzeba regularnie dbać o prawidłowe nawadnianie dziecka.
Wraz z wiekiem zawartość wody w organizmie spada. U osoby dorosłej 60% ciała to woda, dlatego bardzo ważne jest regularne nawadnianie organizmu.
Jeśli jest to czysta woda źródlana lub mineralna, to nie dostarcza ona kalorii. Wody smakowe, ze względu na fakt, że są dosładzane, mogą dostarczać niewielką ilość kalorii.
Woda faktycznie ma wpływ na prawidłowe nawilżenie stawów. Jest to szczególnie ważne dla osób starszych, które ze względu na małe pragnienie piją mniej wody, a w związku z tym dokuczają im bóle stawowe.
Podczas choroby zwiększa się temperatura organizmu, a wtedy nasz organizm traci znaczne ilości wody. Dodatkowo woda jest niezbędna do wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Szczególnie podczas choroby organizm intensyfikuje procesy wytwarzania przeciwciał do walki z chorobą. Podczas choroby można więc ograniczyć jedzenie, ale na pewno zwiększyć podaż płynów.
Człowiek bez jedzenia może przeżyć kilka tygodni, natomiast bez wody zaledwie kilka dni.
Żadna reakcja w naszym organizmie nie zajdzie bez obecności wody, dlatego jest ona taka ważna, aby codziennie niwelować jej straty. Prawidłowe nawodnienie organizmu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Mineral woda w twoim domu i biurze